Vis det fulde website

ShippingWatch

Olieselskaber skærer i investeringer og sløjfer aktietilbagekøb

En række store olieselskaber skrinlægger deres planer om aktietilbagekøb og skærer i omkostninger og investeringer.

Foto: INTS KALNINS/REUTERS / X02120

Shell og norske Equinor, det tidligere Statoil, skrinlægger begge deres planer om aktietilbagekøb og skærer i omkostninger og investeringer.

Det fremgår af Bloomberg News.

Hos Shell vil planlagte investeringer på omkring 25 mia. dollar blive skåret til 20 mia. dollar eller endnu lavere. Samtidig vil et tilbagekøbsprogram blive sat på hold.

Det sker for "at sikre koncernens finansielle styrke og robusthed," begrunder Shell, der ligesom resten af sektoren lider under et markant prisfald på olie som følge af virusudbruddet, og efter at Saudi-Arabien har indledt en oliekrig med Rusland.

Shell planlægger desuden at skære sine driftsomkostninger med 3-4 mia. dollar over de kommende 12 måneder, og olieselskabet vil også skrue væsentligt ned for sin arbejdskapital.

Samlet ventes tiltagene at styrke pengestrømmene med 8-9 mia. dollar.

Norske selskaber skærer

Hos norske Equinor udsættes aktietilbagekøbet på ubestemt tid.

Selskabet oplyser desuden, at det har taget skridt til at reducere omkostninger, investeringer og udgifter til efterforskning af olie. En opdateret prognose for 2020 vil blive udsendt i slutningen af marts.

Equinor understreger desuden, at selskabet er robust og er godt rustet til at håndtere den nuværende situation med store udsving og usikkerhed i markedet. Også norske Aker BP tager en række forholdsregler set i lyset af udviklingen på verdensmarkedet.

Udviklingen af felter, der endnu ikke er sanktioneret, bliver sat på pause, og det betyder en reduktion af investeringerne på 1,5 mia. dollar på 20 pct. i år. For 2021 og 2022 venter olieselskabet af sænke investeringerne med 1-2 mia. dollar, oplyser Aker BP i en opdatering.

Oven i det bliver midler, der skal bruges på udforskning, skåret med 20 pct. i 2020, men "betydelige reduktioner er planlagt" for de kommende to år også.

Udviklingen i olieprisen har dog også en positiv betydning, nemlig at produktionsomkostningerne er faldet til 7-8 dollar per tønde. Men industrien står over for en ekstremt udfordrende situation, siger Karl Johnny Hersvik, CEO for Aker BP, i meddelelsen.

"Med de mål vi nu tager, er Aker BP godt forberedt på udfordrende markedssituation, og vi har de finansielle ressourcer til at gå efter værdiskabende vækst fremadrettet."

Equinor venter langvarige konsekvenser af coronavirus og olieprisfald 

Olieselskaber booker tankskibe for at opbevare flybrændstof

Nordsøen har kurs mod store fald i olieinvesteringerne i år 

Modtag nyhedsbreve fra ShippingWatch

OBS: Det er gratis at modtage nyhedsbrevet.

Mere fra ShippingWatch

Job

Se flere jobs